Iconische Vietnam helicopter

Profile picture
Franklin van Zandvoort
Project afgesloten
1
€ 100 van € 1.400.000
03/01/2018 - 14:00

Romp UH-1D klaar voor vertrek naar de werkplaats.

03/01/2018 - 11:00

UH-1D romp

03/01/2018 - 10:00

Origineel UH-1D instrumentenpaneel staat al te wachten.

03/01/2018 - 09:00

Technische tekening van de nog te maken Donatie Wall in zwart MDF. Dogtag als bewijs van donaties.

31/12/2017

Ik was zo'n jongen die altijd even omhoog moest kijken als er een vliegtuig overvloog, zeker als het een helicopter was. En nog steeds heb ik die tik. Die droom heeft een flinke domper gekregen toen ik afgekeurd werd voor jachtvlieger (haha) maar de liefde is gebleven. Jaarlijks ga ik nog steeds met mijn beste vriend naar de Luchtmacht Open Dagen en probeer verschillende musea te bezoeken. Ik heb gewoon mijn MBO en HBO afgemaakt en ben gaan werken. Maar na 25 jaar is dit waakvlammetje weer opgelaaid en heb ik besloten, geen dromen meer maar actie ondernemen. Je hebt natuurlijk in de loop der jaren wat geld gespaard en bent over dingen diep gaan nadenken (in mijn geval de Vietnam oorlog). Je leest meer dan 25 boeken van US Army pilots (belevenissen/memoires), bestudeert theorie boeken van 'principal of rotary wing', neemt zo af en toe een vliegles helicopter vliegen … en na een zomerse BBQ in 2012 mede door mijn broertje de knoop doorgehakt. Hierna is het balletje gaan rollen. Door de jaren heen is er altijd één type helicopter mijn favoriet geweest. Iedereen heeft hem vast wel eens gezien in films en series: de Huey helicopter. The A-Team, Tour of Duty, Platoon, Apocalyps Now en verschillende andere films was hij (voor mij) het hoogtepunt van de hele film/serie. In NL heeft onze marine er enkele gehad maar de Landmacht niet (helaas). Sedert 1956 zijn ze in gebruik (USA) en u snapt wel....het zijn nu zeer oude beestjes. In NL zijn ze naast een museum (Soesterberg) niet meer te vinden en zeker niet meer in gebruik.

WWI en WWII (en Nedelands Indië) wordt hier in Noord Europa/NL natuurlijk in ere gehouden met de daarbij horende herdenkingen / re-enactors o.a. Keep them Rolling. In NL is er voor de Vietnam oorlog nagenoeg weinig tot geen aandacht. Het is natuurlijk een oorlog die voornamelijk in USA wordt herdacht. Ik ken wel enkele verzamelaars die zich richten op de spullen van de grondtroepen uit die periode (kleding, helmen, uitrusting e.d.) maar niemand die zich richt op deze landmacht helicopter: Bell UH-1 (Huey).

Ik wel dus.

99% van alle nederlanders heeft waarschijnlijk nog nooit het Whop Whop Whop geluid van de Huey Bell helicopter in het echt gehoord. Als je dat wel hebt gehoord ben je verkocht. Mijn hobby is de gebruikte helicopter piloten helmen, uit de Vietnam oorlog, te verzamelen. De geschiedenis daarna weten te achterhalen, de piloot zelfs, is geweldig en zeker als het je lukt. Foto's, een paar emblemen en enkele kleine onderdelen van die helicopter heb ik ook verzmeld maar verder houd het op. In Europa een Huey vinden kun je wel vergeten (die te koop staat), want ze zijn er gewoonweg niet meer. Ik heb het magische Whop Whop Whop van de rotorbladen tijdens een wandeling in de bossen bij San Francisco gehoord ..... het zaadje was gepland. Ze staan in een vergeten musea of zijn ingeruild voor een aluminium prijs per kg …. snik snik. Maar het onwaarschijnlijke is toch gebeurt. Ik heb er na ongelooflijk lang zoeken toch een Bell UH-1 op weten te sporen in Europa nog wel. Na lang wikken en wegen (want zo ben ik toch ook wel weer) heb ik hem toch gekocht. Ik zie het zo; er zijn mensen die een zeldzame oldtimer willen hebben ….. maar een UH-1 Bell is nog zeldzamer ..... en IK HEB MIJN ZELDZAME OLDTIMER GEVONDEN. Het is een nagenoeg leeg frame waar nog vanalles aan moet gebeuren maar ik heb hem gevonden....en het kan alleen nog maar mooier worden; ik ga mijn droom verwezelijken maar wil graag uw hulp hierbij vragen.

Maar hier is direct een puntje om over na te denken: ik hoor een stemmetje in mijn oren al zeggen: Go Big or Go Home.

Ik wil deze iconische helicopter in ere herstellen en dat kan op 2 manieren:

Optie 1): Vliegwaardig maken. Ik wil deze Huey laten vliegen over NL en Belgie. Ik wil het mooiste geluid van de wereld overbrengen op de Nederlanders, Belgen en Duitsers: Whop Whop Whop van de UH-1 rotorbladen. Vliegen op vliegshows en daar de show stelen. Low level vluchten organiseren ....

Optie 2): Museum kwaliteit. Hem opknappen tot een waardig museum stuk. Hij heeft nu bijna geen interieur (mist vanalles en nog wat: o.a. 2x piloten stoelen (frame + bekleding), het instrumentenpaneel, midden en boven console, 2x sets pedalen, bubbles (zeldzaam plexi glas), 2x kleine deuren, 2x schuifdeuren, 2x cockpitdeuren, interieurbekleding, (uiterst zeldzame) passagierstoelen, de interieur bekleding en de tailboom (staart). Zelfs een kapotte turbine en (afgekeurde) bladen zijn al helemaal niet meer te vinden dus die zoektocht ben ik niet eens gestart voor mijn optie 2. Nieuwe turbine en nieuwe bladen (main rotor en tail rotor) natuurlijk alleen maar nieuw maar zijn wel te verkrijgen. De Huey zal uiteindelijk in de olijfgroene kleur gespoten moeten gaan worden, samen met de nose art (ontwerp voor op de neus van de cockpit, op de battery cover).

Deze kale helicopterromp moet niet langer in de schuur staan waar hij nu staat en vergeten worden en of verzaagd worden (wat bijna gebeurd was). Hij moet weer in ere hersteld worden en getoond worden als het indrukwekkende stukje techniek wat het eigenlijk is en een indruk achterlaten bij de mensen zoals het bij mij gedaan heeft. Mensen de geschiedenis hierover vertellen.

Optie 1) dit kale Huey frame in 100% ere te herstellen door hem weer vliegwaardig te krijgen kost bijna €1.400.000,-  Dit frame moet volledig nagekeken worden op (haar)scheuren. Originele BELL onderdelen moeten gekocht worden (prijzig), heel veel manuren, FAA keuringen enz. enz. enz

Optie 2) is de stap voor vliegwaardig zijn. De missende onderdelen bij elkaar kosten bijna €30.000,- Hiermee hebben we de Huey hersteld tot een niveau dat hij niet kan vliegen maar wel als volledig display model kan dienen; museum waardig zou je kunnen zeggen. Samen met mijn reeds verzamelde objecten (waaronder helmen en foto's) wordt het een fraai (Vietnam) Huey Helicopter museum. Met op de achtergrond natuurlijk de muziek uit die desbetreffende jaren. Rolling Stones, CCR, The Doors, Donovan, Fleedwood Mac, Jimi Hendrix, Van Morrison enz enz. Het tailnummer heb ik nog niet kunnen achterhalen want dan kan ik ook zijn geschiedenis nalopen. Dit kan pas in begin januari 2018 wanneer ik hem daarwerkelijk heb.

In mijn woonplaats is een werkschuur (betaalbaar) eigenlijk niet te vinden en geloof me maar, ik heb echt gezocht. Er moet ook nog een 'objectje' binnen gereden kunnen worden. Na lang zoeken heb ik wel een werkloods gevonden waar ik deze verbouwing kan starten. Ik mag daar mijn hobby verwezenlijken, wat ik dus ook ga doen. Hoe dan ook ga ik alvast beginnen met opknappen ....... hoe ver ik kan komen bepaald U, deze crowdfunding actie.

Ik hoop dat u mij nu beter begrijpt waarom ik dit project ben gestart. 

Een donatie-waardering wil ik er zeker aan gaan verbinden. In Washington D.C. staat the Wall, misschien wel eens van gehoord, het is een herdenkings monument waar de 58.000+ namen op staan vermeld van de omgekomen militairen tijdens die Vietnam oorlog. 58.000+ dogtags zijn er dus geweest. Ik wil ook iets gaan doen met die dogtags maar dan in de meest positieve zin van het woord. Nummering, naamsvermelding, datum en evt. bedrag op een dogtag (aluminium, rvs of messing, zilver en/of goud zelfs), verzameld op mijn Donati Wall.

Hier zijn de dogtags en de Donatie Wall een positief bijdrage van het geheel geworden (zo zie ik het).

Wilt u me hiermee helpen ben ik daar eeuwig dankbaar voor. U helpt me ook al door deze crowdfunding te steunen (lees delen ... haha), heel graag zelfs, dus ik zou zeggen: deel, deel, deel mijn Iconische Vietnam Helicopter crowdfunding.

Hopelijk tot ziens in mijn toekomstige museum of terug zwaaiend naar boven als u Whop Whop Whop hoort.

 

Met vriendelijke groet,

Franklin van Zandvoort

 

Donaties

€ 100
07/01/2018
Koen K.
Mooi project! Succes

Beloningen

€ 100
Dogtag aluminium
Doneer tot €100,- Uw Dogtag van aluminium (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 10.000
Limit! 5 available
Nose Art + BBQ Vietnam style
Doneer €10.000,- Genummerde dogtag-naam-datum-bedrag, Uw ontworpen nose art op (reproductie) battery cover + BBQ uitnodiging voor 2 personen; gratis eten en drinken, 'Vietnam muziek' en gezelligheid; nose art (wordt 2 maandelijks gerouleerd). Geen airbrush maar old school stijl kwast schilderwerk. Optie U mag het zelf schilderen. Nose art overleg in cafe, eten en drinken voorzien. Voorstudie, schetsen gewenst.
€ 2.000
Limit! 20 available
BBQ Vietnam style
Doneer €2000,- Genummerde dogtag-naam-datum-bedrag + BBQ uitnodiging voor 2 personen; gratis eten en drinken, 'Vietnam muziek' en gezelligheid. Hopelijk op een warme, zomerse dag, locatie n.t.b. met aanmelding van 20. Dresscode (optioneel): US Army Vietnam style
€ 200
Dogtag roestvaststaal
Doneer tussen €100,- en €200,- Uw Dogtag van rvs (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 300
Dogtag messing
Doneer tussen €200,- en €300,- Uw Dogtag van messing (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 400
Dogtag verzilverd
Doneer tussen €300,- en €400,- Uw Dogtag verzilverd (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 150
Dogtag koper
Doneer tussen €100 en €150,- Uw Dogtag van koper (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 500
Dogtag verguld
Doneer tussen €400 en €500,- Uw Dogtag verguld (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
Wens je een betaalbewijs of factuur? isymbols@gmail.com
Donaties
€ 100
Koen K.
Mooi project! Succes
Beloningen
€ 100
Dogtag aluminium
Doneer tot €100,- Uw Dogtag van aluminium (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 10.000
Nose Art + BBQ Vietnam style
Doneer €10.000,- Genummerde dogtag-naam-datum-bedrag, Uw ontworpen nose art op (reproductie) battery cover + BBQ uitnodiging voor 2 personen; gratis eten en drinken, 'Vietnam muziek' en gezelligheid; nose art (wordt 2 maandelijks gerouleerd). Geen airbrush maar old school stijl kwast schilderwerk. Optie U mag het zelf schilderen. Nose art overleg in cafe, eten en drinken voorzien. Voorstudie, schetsen gewenst.
€ 2.000
BBQ Vietnam style
Doneer €2000,- Genummerde dogtag-naam-datum-bedrag + BBQ uitnodiging voor 2 personen; gratis eten en drinken, 'Vietnam muziek' en gezelligheid. Hopelijk op een warme, zomerse dag, locatie n.t.b. met aanmelding van 20. Dresscode (optioneel): US Army Vietnam style
€ 200
Dogtag roestvaststaal
Doneer tussen €100,- en €200,- Uw Dogtag van rvs (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 300
Dogtag messing
Doneer tussen €200,- en €300,- Uw Dogtag van messing (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 400
Dogtag verzilverd
Doneer tussen €300,- en €400,- Uw Dogtag verzilverd (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 150
Dogtag koper
Doneer tussen €100 en €150,- Uw Dogtag van koper (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall
€ 500
Dogtag verguld
Doneer tussen €400 en €500,- Uw Dogtag verguld (genummerde dogtag-naam-datum-bedrag) op de Donatie-Wall