De Hoeve, project om planten en dieren op de rode lijst te helpen overleven

Profile picture
Ackerman
Proyecto cerrado
3
€ 115 van € 50.000
30/04/2017 - 22:23

Wij bedanken alvast de mensen die ons project hebben gedeeld en natuulijk een extra bedankje voor de mensen die een bijdrage hebben gedaan. We hopen natuurlijk dat er nog mensen ons project willen steunen, zodat we niet enkele vierkante meter maar de hele hoeve kunnen omtoveren tot een paradijs voor dieren en planten. 

 

Groeten 

De hoeve! 

 

19/03/2017 - 09:20

Diegene die onze familie persoonlijk kennen, weten dat "de hoeve" een belangrijk deel van ons leven uitmaakt. Voor diegene die het verhaal niet kennen geven we graag wat meer uitleg. Wij hebben al twee generaties lang een stuk grond van één hectare groot in ons bezit. Mijn grootouders bewerkte het land en hielden er verschillende soorten vee. Mijn vader heeft dit werk lange tijd voortgezet maar aangezien hij een dagje ouder word is het onderhouden van de hoeve een te zware klus voor hem geworden. Hierdoor zijn we beginnen nadenken over wat we met het stuk grond konden doen.

Het stuk grond ligt gelegen in een mooi gebied aan de vaart tussen Mechelen en Leuven ter hoogte van Boortmeerbeek. In de omgeving is veel groen wat het een geschikte plaats maakt voor veel inheemse dieren en planten. Zo leven er op de hoeve verschillende vogelsoorten, een haas, een eekhoren, verschillende vlindersoorten, kikkers, padden, salamanders, verschillende insectensoorten waaronder libellen en enkele egeltjes. 
 
Door deze natuurlijke biotoop aan het werk te zien kregen we het idee om van de hoe een "beschermd natuurgebied" te maken. We zouden de hoeve die nu is opgedeeld zoals een hoeve (wei, binnentuin, dreef,...) helemaal heraanleggen in het voordeel van de inheemse dieren, planten, bomen en paddenstoelen. Op die manier kunnen deze er leven in alle rust. We zouden de natuur zijn gang laten gaan om zo iets terug geven aan de planeet waar we dagelijks allemaal zoveel van nemen. Indien u de rode lijst van België bekijkt zult u zien dat verschillende inheemse dier en plantensoorten het steeds moeilijker krijgen om te overleven. Via ons project willen we deze bedreigde dier en plantsoorten graag een handje helpen om te overleven.
 
Toen we nakeken wat het heraanleggen van de hoeve zou kosten werden we ontmoedigt. Het kost immers handen vol geld om ons project te verwezenlijken, geld dat we jammer genoeg niet ter beschikking hebben. Daarom kwamen we op het idee om jullie om hulp te vragen. 
 
Concreet worden volgende zaken gedaan met jullie bijdrage: 
 
1) Het vernieuwen van de omheining zodat de dieren in alle rust kunnen leven. 
 
2) Het bouwen van een kleine schuur voor het opbergen van tuinmateriaal en het opvangen van dieren in nood. 
 
3) Het verwijderen van aanwezig afval.
 
4) Het aanmaken van een houtwal waarin vlinders, bijen, egels, kleine vogelsoorten en diverse insectensoorten graag vertoeven en nest maken. 
 
5) Het dieper maken en opruimen van de beken die rond de hoeve liggen zodat de kikkers en salamanders hun natuurlijke biotoop groter en gezonder word.
 
6 ) Het maken en installeren van vogelhuisjes en voederplanken voor de winter. 
 
7) Het maken en installeren van een insectenhotel.
 
8)  Het maken en installeren van een vleermuizen kast.
 
9) Het installeren van eekhoren huisjes.
 
10) Het verwijderen van de oude en zieke bomen en het aanplanten van nieuwe (meer dan er nu staan). De restanten van de oude bomen zullen worden gebruikt voor het aanmaken van de houtwal. Er zullen in totaal 100 extra bomen worden aangeplant. We hebben een lijst met alle boomsoorten die we zullen aanplanten. U kan deze indien gewenst bij ons opvragen. We hebben gezorgd voor een mix van verschillende boomsoorten. Dit omdat de soorten elk een andere bijdrage hebben in de natuur.
 
11) Het verwijderen van oude, zieke struiken en bloemen en het aanplanten van nieuwe (meer dan er nu staan). We hebben een lijst met alle bloemen en struiken die we zullen aanplanten. U kan deze indien gewenst bij ons opvragen. We zullen in totaal 600 struiken en 7000 bloemen extra planten. We hebben gekozen voor een mix van verschillende bloem en struiksoorten omdat ze allemaal een andere bijdrage leveren in de natuur. Veel soorten bloeien op een andere momenten waardoor ze elke op hun eigen tijdstip een voedselbron zijn voor de bijen, insecten vogels en vlinders. Bijvoorbeeld het aanplanten van de soort persicaria bevat veel stuifmeel wat het een goede voedselbron maakt voor bijen. We hebben ook enkele soorten gekozen omdat we weten dat ze goed aangroeien en dus snel zullen vermeerderen. 
 
12) Het huren van machienes om de werken te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld een stronkenfrees om de wortels van de oude bomen die we gaan verwijderen te kunnen uitgraven. 
 
Al het fysiek werk dat gedaan moet worden zullen we zelf uitvoeren. We hopen het volledige project op een tijdspannen van 2 jaar te kunnen realiseren. Na deze twee jaar zal mijn vader de lichtere klussen zoals het voorzien van eten in de winter blijven uitvoeren.
 
Om het volledig project te bekostigen komen we op een bedrag van 50.000 euro. We zijn ons ervan bewust dat dit te behalen bedrag erg hoog is. Helaas is dit de realiteit om het project volledig te kunnen verwezenlijken. Toch hopen we via jullie hulp het volledige bedrag bij elkaar te krijgen. We beseffen dat niet iedereen een grote bijdrage kan of wil leveren. Daarom hadden we het idee een bijdrage te vragen per vierkante meter. De hoeve bestaat in totaal uit 10 000 vierkante meter. We hebben dus slechts 5 euro nodig om één vierkante meter in orde te brengen. Indien we tot onze grote spijt het benodigde bedrag toch niet zouden halen kunnen we toch al een deel van ons project uitvoeren. U bepaald dus zelf voor welke oppervlakte u een bijdrage wil leveren. Bijvoorbeeld voor slechts 50 euro kunnen wij al 10 vierkante meter ombouwen tot een paradijs voor vele (bedreigde) dier en plantsoorten.
 
We hebben ook een facebook pagina opgericht waarop u de activiteiten en vooruitgang van ons project kan volgen. U mag via deze pagina elk seizoen verschillende sfeerfoto's van planten en dieren verwachten. Daarnaast willen we u op die manier actief op de hoogte houden van de vorderingen van ons project en kan u dus het resultaat van uw bijdrage op de voet volgen. U kan de facebook pagina vinden via volgende link: https://www.facebook.com/pg/De-Hoeve-603433363199994/photos/?tab=album&album_id=603449363198394
 
Indien u ons helpt bij het verwezenlijken van ons project hebt u alvast onze eeuwige dank. De hoeve betekent erg veel voor ons. Aangezien ons gezin bestaat uit echte natuur en dierenvrienden denken we dat we niets mooiers konden doen met de hoeve dan dit.

Donaciones

€ 15
19/03/2017
Anonimous
Helaas kan ik maar een kleine bijdrage doen. Maar ik hoop dat het project zijn einddoel haalt, erg mooi initiatief waarbij veel platen en dieren geholpen zullen worden. Top idee!
€ 50
19/03/2017
Iggy Kütt
No comments.
€ 50
29/04/2017
Anonimous
Maak eens een bangelijk mooie foto en deel dat met ons.
Donaciones
€ 15
Anonimous
Helaas kan ik maar een kleine bijdrage doen. Maar ik hoop dat het project zijn einddoel haalt, erg mooi initiatief waarbij veel platen en dieren geholpen zullen worden. Top idee!
€ 50
Iggy Kütt
No comments.
€ 50
Anonimous
Maak eens een bangelijk mooie foto en deel dat met ons.