Een rolstoelbus voor Ton de brandweerman

Profile picture
Rolstoelbus
Project afgesloten
10
€ 358 van € 7.000
06/06/2016 - 11:50

(geschreven door Lotte van Erp in het AD/Amersfoortse Courant)

 

 

“MET EEN EIGEN ROLSTOELBUS ZIJN WE WEER MOBIEL EN KUNNEN WE ONS VRIJWILLIGERSWERK  VOORTZETTEN.”

 

Amersfoorters Ton Jacobs en zijn vrouw Mary zijn door een ongeval aan een scootmobiel gebonden.

Een goede vriendin probeert via een crowdfundingactie geld in te zamelen voor een 2e hands rolstoelbus.

Oud-brandweerman Ton groeide op in Apeldoorn en woont nu sinds 2001 in Amersfoort.

Hij is ruim 30 jaar in dienst geweest als vrijwilliger bij de reguliere gemeentelijke brandweer; hij werkte o.a. in Zaandam, Maarssen, Hermannsburg (Dld) en Lelystad. Hij was één van de reddingswerkers bij de ICE-treinramp in 1998 in de Duitse gemeente Eschede.

De laatste jaren van zijn beroepsleven werkte hij voor het beveiligingsbedrijf Securitas als brandwacht/beveiliger ; tot december 2006 toen hij door het instorten van een 4 meter hoge stalen steiger in de Jaarbeurs in Utrecht ernstig letsel aan zijn heup opliep.  Ton leefde en werkte daarna nog 2 jaar door op pijnstillers totdat het allemaal teveel werd en hij in de ziektewet belandde.

“Zonder krukken kan ik 30-40 meter lopen maar daarna is ’t klaar”.  Door het evengelisatiewerk op het internet , samen met zijn vrouw, nu al weer 14-jaar is zijn horizon flink geslonken. Normaal ging hij er op uit om te flyeren of werden zij uitgenodigd om ergens te komen spreken. Het gebrek aan vervoer maakt dit nu steeds moeilijker en zijn er  bijkomende kosten van o.a. een rolstoeltaxi en korte tripjes moeten met de Regiotaxi of Valys.

Ton’s vrouw Mary is sinds 5 jaar scootmobiel-afhankelijk : “door een auto-ongeluk heeft zij haar nek- en ruggewervels beschadigd. Ook is zij hart- en longpatiënt en ervaar ook zij nog iedere dag de gevolgen van darmkanker” vertelt ze, “heel naar, maar ik blijf niet hangen in wat achter mij ligt, ik kijk liever vooruit" aldus haar montere levensinstelling.

Hun fysieke wereld is klein geworden, maar via de computer kunnen ze de hele wereld over ; Ton wijst naar de wereldkaart die aan de muur hangt, die kaart is bezaaid met ca. 90 punaises : “mensen uit die landen hebben we verteld over het geloof, via onze website (inGodsveiligehanden.nl) en bijbehorend forum in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Samen met zijn vrouw is Ton nog actief als vrijwilliger; ze zetten zich in voor de kerk en zijn zo’n 6 uur per dag kwijt aan hun site/forum en op social media; ook worden ze regelmatig uitgenodigd ergens te spreken, maar zonder eigen vervoer wordt dat heel erg lastig en moeten ze dergelijke uitnodigingen vaak weigeren.

Mary geeft op middelbare scholen voorlichting via de stichting "Voorkom" over verslavingen in welke vorm dan ook. Tot nu toe zijn alleen de scholen in de provincie Utrecht bereikbaar, daar buiten wordt het moeilijker omdat dan de kosten te hoog gaan oplopen voor vervoer.

Toch moeten ze allebei toegeven dat zo weinig bewegingsvrijheid heel benauwend kan zijn. Als je afhankelijk bent van een scootmobiel kom je niet buiten een straal van 20 km,  op een gezellig feestje ofzo blijven hangen is niet mogelijk, want de taxi staat voor de deur. Naar het buitenland (naar bijv. goede vrienden in Oostenrijk) kan al jaren niet meer omdat de Valystaxi niet de grens overgaat.

Een goede vriendin zette een CrowdFundingActie op om een 2e-hands rolstoelbus te kunnen bekostigen; een bedrag van ca. 7.000 euro is ruim voldoende om zo’n 2e-hands voertuig aan te kunnen schaffen.

Ton kan nog autorijden en zo’n bus is groot genoeg om de 2 scootmobielen er mee te vervoeren. Daarbij kan het vrijwilligerswerk dan overal weer worden opgepakt.

“We hebben niet om deze actie van onze vriendin gevraagd, maar we zijn er enorm dankbaar voor”

Als de CrowdFundingactie toch nog zou gaan lopen (er resten nog nog maar een paar dagen), dan helpt het bedrijf Luckysale uit Kaatsheuvel ons aan een eigen bus.

Ook NPO3 – Powned heeft hier aandacht aanbesteed en opnames gemaakt, die begin september zullen worden uitgezonden.

De CrowdFundingactie is hier te vinden :  www.worldofcrowdfunding.com/een-rolstoelbus-voor-ton-de-brandweerman     

Donaties

€ 10
07/06/2016
Anoniem
Succes
€ 30
07/06/2016
Anoniem
Geen commentaar achtergelaten.
€ 10
08/06/2016
Anoniem
Geen commentaar achtergelaten.
€ 70
08/06/2016
Manon
Ik bid dat het lukt!
€ 10
11/06/2016
Lies Schreuders
Wil graag bijdragen aan een stukje bewegingsvrijheid voor jullie.
€ 10
13/06/2016
Anoniem
tbv Ton de brandweerman
€ 15
23/06/2016
Kirsten
Succes :-)
€ 10
23/08/2016
Anoniem
No comments.
€ 31
23/08/2016
Anoniem
Gods zegen
€ 162
24/08/2016
Anoniem
Gods zegen
Donaties
€ 10
Anoniem
Succes
€ 30
Anoniem
Geen commentaar achtergelaten.
€ 10
Anoniem
Geen commentaar achtergelaten.
€ 70
Manon
Ik bid dat het lukt!
€ 10
Lies Schreuders
Wil graag bijdragen aan een stukje bewegingsvrijheid voor jullie.
€ 10
Anoniem
tbv Ton de brandweerman
€ 15
Kirsten
Succes :-)
€ 10
Anoniem
No comments.
€ 31
Anoniem
Gods zegen
€ 162
Anoniem
Gods zegen